Előfizetői tartalom

További 200-240 milliárdos megszorítás kell

Portfolio
A válsággal és az ebből adódó bizonytalansággal terhes világgazdasági és politikai környezetben a következő években a hazai gazdaságnak is jelentős kihívásokkal kell szembenéznie. A kereslet visszaesése mellett romló nemzetközi megítélés, forint-leértékelődés és a külső finanszírozással kapcsolatos nehézségek is sújtják az országot. Egyidejűleg javítani kell az államháztartás egyenlegét, védeni a forint árfolyamát, és el kell indítani a fejlődés hosszú távú fenntarthatóságát biztosító strukturális- és adóreformokat. Keresletélénkítő intézkedésekre alig marad forrás, az utolsó hetekben a forint jelentősen leértékelődött, ez drágítja az államháztartási hiány finanszírozását, ugyanakkor az exportra gyakorolt kedvező hatását csak részben tudtuk kihasználni - írja legfrissebb előrejelzésében az Ecostat.

A modellszámítások alapján 2009-re a hazai össztermék 4,1 százalékos visszaesése várható, 2010-re kismértékű javulással számol a kutatóintézet. 2009-ben az ipari termelés erősen visszaesik, az építőipar recessziója tovább tart. A mezőgazdaság tavalyi kiugró teljesítményét várhatóan nem tudja megismételni, a szolgáltató ágazatokban a kereslethiány kevésbé érezteti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés