Előfizetői tartalom

Ma még nyugton maradnak a jegybankárok? (előzetes)

Portfolio
Bár egyelőre alig vannak olyan jelek, amelyek az amerikai gazdaság élénkülésére utalnak, az elemzők arra számítanak, hogy a tegnap kezdődött kamatmeghatározó ülését követően nem jelent be újabb válságkezelő intézkedést a Fed. Tekintettel arra, hogy az irányadó ráta december óta gyakorlatilag nulla, a kamatcsökkentés útján történő gazdaságélénkítés lehetősége megszűnt a Fed számára. A következő hetekben valószínűleg azt vizsgálja az amerikai jegybank szerepét betöltő intézet Nyíltpiaci Bizottsága, hogy a monetáris politika hagyományos eszköztárán kívül eső eszközei milyen érdemi változásokat hoztak. Egyes elemzők szerint az alternatív lehetőségek megvitatása során a hosszú lejáratú állampapírok vásárlása is szóba kerülhet. A chicagói federal funds határidős jegyzések alapján kamatemelésre legkorábban az év második felében számíthatunk. A döntés bejelentésére este negyed nyolckor kerül sor.

2007. szeptembere óta a Fed eddig tíz lépésben összesen 500 bázisponttal csökkentette irányadó rátáját, és számos alkalommal likviditásfokozó lépések megtétele mellett döntött. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közel 100 éves története során még egyszer sem volt olyan alacsony az irányadó ráta, mint amilyen december óta (0-0.25%).Mindent a gazdaságélénkítés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés