Előfizetői tartalom

Surányi: vészesen gyenge a forint, döntsön a magyar jegybank (2.)

Portfolio
"Nem a szegény gyerekek koldulására van szükség", hanem arra, hogy a kelet-közép-európai országok "azonos elven, azonos módon" tudjanak az Európai Központi Bankhoz (EKB) fordulni likviditásért, mint az eurózóna-tagok - jelölte meg a régiós pénzügyi válságból való egyik kivezető utat mai előadásában Surányi György. Az Ybl Klub mai gazdaságpolitikai konferenciáján a CIB Bank elnöke a másik megoldást a hitelessé váló magyar gazdaságpolitkában jelölte meg. Véleménye szerint "van egy hatékony kormányunk és van egy hatékony jegybankunk, a kettő együtt elég sok kárt tud okozni". Arra szólított fel: "józanodjunk már ki az államcsőd fenyegetéssel" kapcsolatban. Véleménye szerint ugyanis "Magyarországnak a legkisebb a finanszírozási kockázatta a régióban", köszönhetően a nemzetközi hitelcsomagnak.

Surányi előadásában rámutatott: tavaly ősz óta az egész térségbe megállt a tőke-, illetve likviditásbeáramlás a globális pénzügyi válság nyomán (pl. a csehek és a lengyelek is problémákkal küzdenek a külső forrásbevonásnál), így nem véletlen a régiós devizákra nehezedő jelentős leértékelődési nyomás. A volt jegybankelnök szerint az elmúlt fél évben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés