Előfizetői tartalom

Most jön csak a java: még 1000 milliárd forint megszorítás? (2.)

Portfolio
"Az önámítás vége, amire Magyarországnak szüksége van" - kezdte előadását a mai Ybl Klub gazdaságpolitikai konferenciáján Bajnai Gordon. A gazdasági miniszter meglátása szerint "még bőven befelé haladunk a válságba" nemcsak Magyarországon, hanem a világban is és a mértékadó előrejelzések szerint (pl. tegnapi kiszivárgott EU-jelentés) "idén mindenképpen és még jövőre is tarthat" a válság. Hazánk esetében Bajnai úgy látja, hogy egyszerre három válsággal kell szembenézni: egyrészt egy globális eredetű pénzügyi, másrészt a részben abból eredő gazdasági válsággal, továbbá a fenntarthatatlan intézményi szerkezetek válságával is. A válságkezelés kapcsán - hangsúlyozottan gazdasági miniszteri véleményként - Bajnai további komoly államháztartási kiigazítás szükségességének lehetőségét jelezte.

Bajnai ezt követően kiemelte a kormány (illetve a jegybank) által már működtetett jelentős összegű (5 mrd EUR) finanszírozási, illetve beruházásélénkítő csomagokat (utóbbi a köv. 2 évben a GDP 6%-át teszi ki), de felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar gazdasági fellendülés önmagában ezektől sem várható, sokkal inkább csak a külpiacok élénkülése hozhatja azt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés