Előfizetői tartalom

MNB: többet spórolhat a lakosság, újabb megszorítások jöhetnek

Portfolio
A külső kereslet és a magyarországi hitelezés alakulásában sem történik számottevő javulás az elkövetkező néhány negyedévben és az alappályabeli forgatókönyv szerint némi fellendülésre csak 2010 elejétől lehet számítani - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által ma közzétett inflációs jelentésből. Van rá kockázat a jegybanki szakértők szerint, hogy a nemzetközi hitelezési folyamatok még tovább romlanak, ami a magyar gazdasági kilátásokat még inkább borússá teheti. Az is ilyen következményekkel járhat, ha a magyar lakosság a jövedelembizonytalanság miatt a most előre jelzettnél nagyobb mértékben válik megtakarítóvá. Az MNB szakértői szerint a kormány által a múlt héten bejelentett intézkedések elegendőek ahhoz, hogy idén a GDP 3%-a alatt maradjon az államháztartás hiánya, de mivel jövőre is recesszió várható, további konkrét kormányzati kiadáscsökkentő intézkedésekre lehet szükség. A közép távú inflációs kilátások továbbra is kedvezők a recessziós környezetben a gyenge forintárfolyam- és olajár-pálya mellett is - vélik a jegybanki szakértők.

Az MNB alappályabeli számszerű előrejelzései:Kapcsolódó cikkünk2009.02.25 10:16 Miért vár jövőre is recessziót az MNB? - Kiderültek a részletekKülgazdasági helyzetkép - régen láttunk ilyet Bár a nemzetközi pénzpiacokra jellemző feszültségek a jegybanki és kormányzati beavatkozásoknak köszönhetően az elmúlt negyedévben némileg oldódtak, a pénzpiacok állapota...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés