Előfizetői tartalom

Rögzített árfolyamrendszerrel próbálják átvészelni a válságot a baltiak - az unió helyesel

Portfolio
Az 5-12%-osra jósolt idei recesszió, viszonylag alacsony jegybanki devizatartalékok és a hiteleken belüli magas devizaarány miatt az euróhoz rögzített árfolyamrendszerek fenntartását választják a jelek szerint a balti államok a válság átvészelése érdekében. Ezt a megoldást támogatja az Európai Unió is: a hét végén Joaquín Almunia uniós pénzügyi biztos a stabil árfolyamrendszerek előnyeit méltató interjút adott egy észt lapnak, miközben jelezte, hogy Lettország és Magyarország mellett lehet, hogy más uniós tagország is külső pénzügyi segítségre szorulhat. Ez a veszély Almunia meglátása szerint Észtországot nem fenyegeti, mert az még viszonylag jó gazdasági helyzetben van.

Az elmúlt években időről-időre felmerült a balti rögzített árfolyamrendszerek feladásának (illetve a fizetőeszközök leértékelésének) gondolata, a mostani válság pedig felerősítette ezen spekuláció realitását. Szakértők szerint a rögzített árfolyamrendszerek feladása esetén a recesszió mértéke rövid távon nagyobb lenne, és súlyosabb társadalmi megrázkódtatásokkal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés