Előfizetői tartalom

A magyaroknak fáj a legjobban az árfolyamgyengülés

Portfolio
Eddig a lakosság saját zsebére játszva akaratlanul is védte a forintot, de ha megrendül a bizalom, és a gyengülő árfolyamtrend mellett mindenki nekiáll euróra váltani a pénzét, az további forintzuhanást indukálna. A jegybankoknak mindenütt tekintettel kell lenniük e szempontra is a nemzeti valuták védelme során, de sem ez, sem az a tény nem vezethet közös visegrádi fellépéshez, hogy az elmúlt egy hónapban a cseh korona és a lengyel zloty is nagyon sokat gyengült. Nekik azonban nem fáj annyira, a kisebb államadósság és az állami és privát szektorban is jóval kisebb devizaadósság miatt - mutat rá az Index szakértői vélemények alapján.

Nemcsak a már az Indexen is többször elemzett inflációs hatás és a devizahitelesek törlesztése miatt lehet izgalmas a mostani árfolyamszint: a jegybankoknak figyelniük kell arra is, mikor indul el a lakossági megtakarítások átváltási hulláma - mondta az Indexnek Samu János. A Concorde makróelemzője szerint eddig az volt jellemző, hogy a forint egy relatív szűk sávban mozgott...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés