Előfizetői tartalom

Nem volt akkora a recesszió az USA-ban, mint hittük! (2.)

Portfolio
Szerencsére nem tudta túlszárnyalni az igen pesszimista elemzői konszenzust a most közzétett előzetes negyedik negyedéves amerikai GDP-visszaesés: a piac 5.5%-os hanyatlásra számított, de a Kereskedelmi Minisztérium "csak" 3.8%-os esésről számolt be. Mindenesetre ez a visszaesés is 26 éve a legnagyobb mértékű. Mivel a tavalyi második negyedévi 2.8%-os GDP-bővülés után a harmadik negyedévben (évesítve) már fél százalékkal zsugorodott az amerikai gazdaság, az egyik leginkább elfogadott definíció alapján (két egymást követő negyedévben csökkenés) kijelenthető, hogy recesszióban van az USA. 2008 átlagában még 1.3%-kal nőtt az amerikai GDP.

A negyedik negyedévben a lakossági fogyasztás 3.5%-kal, a magánberuházások 12.3%-kal estek, miközben az export volumene 19.7%-kal (!), az import 15.7%-kal szakadt. A végső értékesítések a negyedik negyedévben 5.1%-os esést mutattak, a lakáscélú beruházások 23.6%-kal zuhantak. A várttól elmaradó GDP-visszaesés mögötti fő ok az lehetett, hogy a végső értékesítések összeszakadása...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés