Előfizetői tartalom

Sikerül-e meggyőznie a piacot a Fed-nek? - Ma este kiderül

Kovács Krisztina
A válság súlyosbodása és a hosszan tartó recessziótól való félelmek erősödése miatt az elemzők arra számítanak, hogy mai kamatmeghatározó ülésén arról próbája majd meggyőzni a piacokat a Fed Nyíltpiaci Bizottsága, hogy vannak még olyan eszközei, amelyek a válság áthidalását szolgálhatják. Tekintettel arra, hogy az irányadó ráta december óta gyakorlatilag nulla a kamatcsökkentés útján történő kamatcsökkentés lehetősége megszűnt a Fed számára. A chicagói federal funds határidős jegyzések alapján kamatemelésre legkorábban az év vége felé számíthatunk. Egyes elemzők szerint az alternatív lehetőségek mellett az is szóba kerülhet, hogy érdemes lenne-e az inflációs célkövetés rendszerére áttérni. A döntés bejelentésére este negyed kilenckor kerül sor.

2007. szeptembere óta a Fed eddig tíz lépésben összesen 500 bázisponttal csökkentette irányadó rátáját és számos alaklommal likviditásfokozó lépések megtétele mellett döntött. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 94 éves története során még egyszer sem volt olyan alacsony az irányadó ráta, mint most (0-0.25%).Mi mindent tett eddig a Fed? A likviditásfokozó intézkedések...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés