Előfizetői tartalom

A második világháború óta nem jósolt még ilyet az IMF (korr.)

Portfolio
Amint azt már előzetesen jelezte, alaposan visszavágta a világgazdaság idei növekedésére adott prognózisát ma közzétett új "Világgazdasági Kitekintő" című kiadványában a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A világ GDP-je idén (reál értelemben) mindössze 0.5%-kal növekedhet, szemben a novemberben közzétett 2.2%-os bővülési jóslattal. A nemzetközi pénzügyi szervezet szerint a fejlett országokban idén átlagásan 2.0%-os lehet a recesszió, ilyen gyenge teljesítményre a második világháború óta nem volt példa. A fejlett piacok tekintetében fokozottak a deflációs kockázatok is: csupán 0.3%-os az inflációs előrejelzés. Az IMF szerint a globális gazdasági élénkülés jövőre már érezhető lesz: 2010-re 3.0-os globális GDP-növekedéssel kalkulálnak a szervezet szakértői, amelyen belül a fejlett gazdaságok 1.1%-os növekedést produkálhatnak. A modellszámítások abból indulnak ki, hogy a jövőre várt gazdasági fellendüléssel párhuzamosan nem "száll el" az infláció a fejlett gazdaságokban: mindössze 0.8%-os lehet a pénzromlás üteme 2010-ben.

A 0.5%-os globális GDP-növekedés komoly lendületvesztést jelent a 2008-as 3.4%-os bővüléshez képest. Az Egyesült Államok idén 1.6%-os recessziót élhet át, míg jövőre ugyanilyen mértékű GDP-növekedést mutathat fel, az eurózóna az idei 2.0%-os recesszió után jövőre mindössze 0.2%-os bővülést produkálhat, amelyen belül a német gazdaság idei 2.5%-os zsugorodását jövőre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés