Előfizetői tartalom

Drasztikusan alulfizetettek a magyar orvosok?

Portfolio
A világ számos országa és így Magyarország is küzd a megfelelő orvosellátottság kialakításáért és a különböző doktorkategóriák közötti egyensúly megteremtéséért. Ennek egyik leghatékonyabb eszköze az orvosi fizetések szintje, ezért a Gazdasági Együttműködés és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakértői is külön anyagban és nemzetközi összahasonlításban dolgozták fel a téma jelentőségét decemberben. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy Magyarország (a vizsgált 14 ország közül) a legutolsó helyen áll a szakorvosok fizetési rangsorában (a legfrissebb elérhető, 2004-es adatok alapján) mind dollárban, mind pedig az átlagbérhez viszonyított adatok tekintetében.

Hatalmas egyenlőtlenségek mutatkoznak az orvosi fizetések között egyes OECD tagállamokban, vannak olyan országok, ahol a magyarországi fizetések tízszeresét vihetik haza a szakorvosok. Az óriási különbségek - amit az OECD szakértői legújabb elemzésükben több példával támasztanak alá - mögött több ok húzódik meg. A fizetések szintje kiemelt tényező a szektor munkerőellátottsága...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés