Előfizetői tartalom

Figyelj a kódodra, meglepetés érhet

Portfolio
A korábban alkalmazott TEÁOR 03 (nemzeti) rendszer helyett 2008 január 1-jétől a (egész Európában egységes alapú) TEÁOR 08-at kell alkalmazni. A tavalyi év során többször az érdeklődés középpontjába került ez a bejelentési kötelezettség, ami akkor kiterjedt a cégnyilvántartásokon való átvezetésre is. A határidő először az év közepe volt, majd júniusban ezt kitolták az év végére. Az ősz folyamán törölték a kötelezettséget. Mindenki örült, s azt gondolta, ezzel már nincs tennivaló, de tévedett: a karácsonyi ünnepek előtt, december 20-án jelent meg egy APEH tájékoztató, mely szerint azon adózóknak, akiknek a tevékenység kódját az APEH nem fordította át az új nomenklatúra szerintire, bejelentést kell tenniük - hívja fel a figyelmet Price Waterhouse Coopers friss hírlevele.

Az adóhatóságnak hivatalból át kellett volna vezetnie nyilvántartásain az egyértelműen átfordítható kódokat, s értesítenie kellett volna azon adózókat, amelyek esetében ezt nem tudta megtenni, mert a megfeleltethetőség nem biztosítható automatikusan (például mert egy régi tevékenységkódhoz több új kód tartozik). A gyakorlatban azonban ilyen értesítést nemigen küldött...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés