Előfizetői tartalom

Vagyonosodási vizsgálat: nincs minden rendben

Portfolio
Szabó Máté országgyűlési biztos szerint az APEH nem rendelkezik megfelelő törvényi felhatalmazással ahhoz, hogy az adóellenőrzés során adatokat kérjen a jövedelmek felhasználásáról. Az ombudsmani álláspont szerint komoly alkotmányossági veszélyeket rejt az előzetes becslések gyakorlata is. Az adóhatóság ugyanis könnyen abba a hibába eshet, hogy a becslés alapján tett megállapításaiból következtet annak jogalapjára. A Pénzügyminisztérium közleményében azt írja, hogy a vagyonosodási vizsgálatok jogszabályi háttere alapvetően rendezett. Ugyanakkor a tárca hozzáteszi: a PM elemzi Szabó Máté országgyűlési biztos megállapításait, és amennyiben javaslatai alapján szükségesnek lát jogszabályi változtatást, azt haladéktalanul kezdeményezni fogja.

Súlyos tévedések közvetlen veszélyét hordozza és a jogbiztonság, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmével fenyeget, ha az adóhatóság életszerűtlennek minősítve hagy figyelmen kívül bizonyos az adózói nyilatkozatokat - állapítja meg Szabó Pál. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa többek között kifogásolja, hogy az életszerűség meghatározása...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés