Előfizetői tartalom

Összeomlott a magyar lakossági devizahitelezés!

Portfolio
"Ha így folytatja a lakosság, semmit sem érnek a megszorítások" - írtuk egy tegnapi elemzésünkben annak kapcsán, hogy a magyar gazdaság külső egyensúlya nem javul. Az ok egyszerű: a belső megtakarításokért felelős háztartási szektor eladósodási kedve olyan nagy, hogy a finanszírozási képessége nullára csökkent. Már az említett cikkben is jeleztük: 2008 harmadik negyedéve után fordulat következhetett be, mert a hitelfelvételi lehetőségek drasztikusan romlottak. Nos, az első adatokat látva megállapíthatjuk: a fordulat itt van, mégpedig nem is akármilyen. A lakossági hitelezés a hét évvel ezelőtti szintjére zuhant vissza, amely mögött az elsődleges ok a devizahitelezés igen komoly lendületvesztése. Már tisztán látszik, hogy mivel a svájci frank kölcsönök nyújtását igen erőteljesen visszafogták a bankok, sok háztartás az euróalapú kölcsönök felé fordult. Ugyanakkor érdekesség, hogy a frankhitelek árazásában érdemi változás nem történt (a hitelek átfutásának időigényessége miatt), míg az euróalapú hitelek költsége erőteljesen drágult.

Kapcsolódó cikkünk2009.01.05 12:25 Ha így folytatja a lakosság, semmit sem érnek a megszorítások Összeomló devizaalapú hitelezés. Mint ismert, az ősszel kicsúcsosodott globális hitelpiaci válság, illetve a devizaforrások beszűkülése miatt októberben számos bank beszüntette, vagy korlátozta deviza-, azon belül elsősorban svájci frankalapú (CHF) hitelezését, illetve jelentősen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés