Előfizetői tartalom

Monetáris politika: veszélyes úton?

Portfolio
Az MNB a novemberi és decemberi kamatmeghatározó ülésen és a decemberi rendkívüli ülésen meghozott 50bp-os kamatcsökkentésekkel olyan politika mellett kötelezte el magát, amely az árfolyam stabilitását nem veszélyeztetve a lehető leggyorsabb ütemben lehozza a kamatszintet. Az MNB bátorítást merített abból, hogy a lépések nyomán az árfolyam nem gyengült, de figyelmeztető jel, hogy az árfolyam akkor sem erősödött, amikor az EKB a vártnál nagyobb mértékben csökkentette saját kamatát, vagyis napi szinten nem a kamatkülönbözet mozgatja az árfolyamot - írják elemzésükben az MKB Bank elemzői. Kondrát Zsolt és Lőke András szerint a szigorúbb kamatpolitika kisebb kockázatokkal járna.

A vállalatok költségeit az alacsonyabb forint kamatszint valóban csökkenti, míg a jelentős állampapír-portfoliót tartó intézmények számára az év végi zárás előtti hozamcsökkenés égből pottyant ajándék, így érthetően sokan követelték és dicsérték a jegybank enyhítő lépéseit azután, hogy októberben 300 bázispontot volt kénytelen emelni a kamaton a spekuláció...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés