Előfizetői tartalom

Trichet: a jegybanki betéti kamatláb csökkentésén gondolkozunk

Portfolio
Azért, hogy a bankok ne a jegybanknál "parkoltassák" a pénzt, hanem növekedjen az egymás közti hitelezés volumene, és így a kamatcsökkentések hatása minél inkább "átmenjen" a reálgazdaságba, azon gondolkodik az Európai Központi Bank (EKB), hogy mérsékelje a jegybanki betéti ráta mértékét. Ezt Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke egy tegnap esti újságírói rendezvényen mondta, de a sajtó csak ma délben közölhette az ott elhangzottakat.

Az EKB irányadó rátája (kéthetes refinanszírozási kamatláb minimum szintje) és az egynapos jegybanki betéti kamatláb között jelenleg mindössze 50 bázispontos a különbség, azaz 2.5%-os irányadó ráta mellett 2.00%-os az utóbbi kamatláb. Ez október 8. előtt 100 bázispontos volt. Az EKB október 9-től szűkítette a kamatfolyosót, és akkori jelzése szerint a döntés legalább...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés