Előfizetői tartalom

Óva int a svájci bank

Portfolio
2009-ben a globális gazdasági folyamatok jelentős gyengülésére számít a UBS Wealth Management elemzési központja - mondta Dr. Constantin Vayenas, a svájci székhelyű intézet feltörekvő piaci vezető elemzője budapesti előadásának alkalmával. A következő negyedévekben a fejlett országokra - ide értve az USA-t, az eurozónát és Japánt - recesszió vár, némi élénkülésre legkorábban 2009 második felében számíthatunk. A válság kedvezőtlen hatásai minden bizonnyal a feltörekvő piacokat is utolérik, jövőre növekedési ütemük jelentős csökkenése várható. A pénzpiaci kockázatok a vállalati profitok esése miatt valószínűleg továbbra is nagyok lesznek, a vállalati kötvényeket ugyanakkor vonzó befektetési lehetőségként említik. Az amerikai gazdaság gyengesége, a kormányzati kiadások növekvő összege és külkereskedelmi mérleg jelentős hiánya miatt a dollár újbóli gyengülése várható. Vayenas előadásában részben azok a dolgok hangzottak el, amelyek a UBS Wealth Management elemzőinek napokban megjelent legfrissebb előrejelzésében szerepelnek.

Merre tart a gazdaság?. Az amerikai gazdaság az elmúlt 25 év legsúlyosabb recessziójába kerülhet - figyelmeztetett Vayenas. Szerinte nem helytálló a jelenlegi válságot a ’30-as évek nagy gazdasági világválságához hasonlítani ugyanis a két jelenség között igen fontos különbségek vannak: 1) Akkor sok bank ment csődbe, most kevés, 2) akkor emelték a kamatokat, most csökkentik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés