Előfizetői tartalom

Még mélyebb a japán recesszió - még nagyobb csomag a láthatáron? (3.)

Portfolio
Az előzetes adatoknál durvább visszaesés következett be Japán harmadik negyedéves gazdasági növekedésében, ugyanis (negyedév/negyedév alapon) 0.5%-kal zsugorodott a szigetország GDP-je, a novemberi előzetes számok 0.1%-os csökkenésről szültak. Így a felülvizsgált adat még mélyebb recesszióról tanúskodik (a második negyedévben 1%-os volt a zsugorodás negyedéves alapon). A gazdaság megsegítésére a kormányzat már bejelentett egy 54 milliárd dollár (5000 milliárd jen) értékű gazdaságélénkítő csomagot, de friss hírek szerint ezt kiszélesítenék a következő három évben, plusz 20000 milliárd jennel (215 milliárd dollár).

Az évesített adatot is jelentősen rontották a felülvizsgálat során, ugyanis az előzetes 0.4%-os csökkenés helyett 1.8%-os volt a GDP csökkenése a július-szeptemberi időszakban. Ez nemcsak az előzetes számoknál rosszabb lényegesen, hanem az elemzői konszenzusnál is (-0.9%). Így az elmúlt két negyedévben csökkent a japán GDP, ezért a szigetország is technikai értelemben vett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés