Előfizetői tartalom

Mi lesz most, hogy ennyire eladósodtunk?

Portfolio
Jelentős a bizonytalanság Magyarországon, illetve az egész régióban azzal kapcsolatban, hogy a hitelezés (és esetleg a tőkeáramlások) erőteljes lassulása, illetve leállása vajon milyen mértékű lassulást okozhat a régió gazdaságaiban. A régió legtöbb országa az elmúlt években egy lényegében korlátlan külső forrásbevonásra (működőtőkén illetve hitelen) alapuló növekedési modellre rendezkedett be, így a hitelezés mindenhol nagymértékben hozzájárult a háztartások lakáscélú beruházásaihoz, a fogyasztáshoz, illetve a vállalati beruházásokhoz. Ezért amennyiben a hitelezés drasztikusan csökken, az elkerülhetetlenül a belföldi kereslet legfontosabb komponenseinek - a fogyasztásnak és a beruházásnak - lassulásához, vagy éppen csökkenéséhez vezet. Ezt a kérdést feszegeti Tardos Gergely írása. Az OTP elemzési központjának vezetője azt vizsgálja, hogy mi is történt a balti országokban eddig, hiszen a jelzálogpiaci válság tavalyi kitörésével egy időben a skandináv bankrendszer jelentősen visszafogta a balti államokban folyósított vállalati és háztartási hiteleket. Az alábbiakban az ő elemzését közöljük.

Ahol igazán hatott a válság Az észt, lett és litván gazdaságok a régióhoz hasonló, de igen erős túlfűtöttségre utaló jellemzőket mutattak. A növekedés gyors volt, elsősorban a fogyasztásra és a beruházásra épült, melyet külső adósság generálásával finanszíroztak. A fogyasztás bővülése 2006 végén-2007 elején érte el a csúcsát mindhárom országban, Észtországban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés