Előfizetői tartalom

Globális recesszió, drámai régiós kilátások - ahogy a JP Morgan jósol

Portfolio
Az amerikai lakosság nagyon komoly nettó megtakarítóvá válása, a bankok jelentősen visszafogott hitelezési aktivitása és a vállalatok visszafogott, illetve elhalasztott beruházásai és kiadáscsökkentési együttesen oda vezetnek, hogy globális szinten 2009-ben a GDP-változás közelebb lehet a -1.0%-hoz, mint a 0%-hoz - jósolja friss részletes feltörekvő piaci elemzésében a JP Morgan. Az amerikai bank elemzői csapata emiatt drámai kilátásokat vázol a feltörekvő európai országok számára is, és komoly mértékben rontotta a térség országainak "növekedésére" adott előrejelzéseit. Meglátásuk szerint a feltörekvő európai régióban messze a legrosszabb teljesítményt Magyarország nyújthatja jövőre a GDP-alakulás tekintetében.

Legalább 2%-os GDP-csökkenéssel számol 2009-re Magyarország tekintetében éves átlagban a JP Morgan elemzői csapata két főbb ok miatt. Egyrészt úgy látják, hogy a 20 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag komoly költségvetési szigorítást jelent (nem tudjuk állami költekezéssel enyhíteni a recessziót), másrészt eközben a főbb nyugat-európai kereskedelmi partnereink is...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés