Előfizetői tartalom

Jövőre jöhet az igazán nagy pofon az euroövezetben (2.)

Portfolio
Komoly mértékben rontotta az euroövezet növekedési kilátásait az Európai Bizottság. Az EB előrejelzése szerint jövőre (a korábban várt 1.5%-os bővülés helyett) 0.1%-kal csökkenhet az euroövezet gazdasága, ami 1993 óta a legrosszabb teljesítmény lehet. Idén az eurozóna 15 tagállama várhatóan 1.2%-os GDP növekedést produkálhat, ami rosszabb a korábbi 1.3%-os előrejelzésnél. A Bizottság szerint (negyedév/negyedév alapon) három egymást követő negyedévben zsugorodhat a GDP, így a régió már idén technikai értelemben vett recesszióba süllyed.

A szeptemberi felülvizsgálat után (akkor 1.7%-ról 1.3%-ra szállították le az idei növekedési előrejelzést) az Európai Bizottság erőteljes visszaesést prognosztizál az idei évre: a tavalyi 2.6% után idén 1.2%-ra szakadhat a növekedés.A jelentés hangsúlyozza, hogy a lefelé mutató kockázatok jelentősek. A pénzügyi feszültségek tovább húzódhatnak és nagyobb hatásai lehetnek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés