Előfizetői tartalom

Nagyot fordult a világ! - Már nem az infláció a rémkép Amerikában

Néhány hónappal ezelőtt még az elszálló infláció és a gazdasági stagnálás/visszaesés kombinációjától (stagfláció) rettegtek az amerikai befektetők, mára azonban teljesen megváltozott a félelem összetétele. A recesszió egyre inkább nyilvánvalónak látszik, és a részben emiatt összeomló nyersanyagárak lényeges szerepet játszanak abban, hogy az új rémkép az infláció után a defláció az Egyesült Államokban, azaz a fogyasztói árak (akár trendszerű) csökkenése. Önmagában a fordulat (és sebessége) is aggodalomra ad okot, az pedig csak fokozza ezt, hogy az infláció kezelése (a gyakoribb előfordulás miatt) lényegesen kiforrottabb a világban, mint a defláció menedzselése. A japánoknak például már egy évtizede nem sikerült megtalálni az igazi gyógyszert. Ha az USA gyorsan meg is találja a megoldást, lehet, hogy néhány év múlva kiderül, egy újabb probléma magjait vetette el.

Az inflációnál csak egy veszélyesebb közgazdasági jelenség létezik, ez pedig a defláció - szokták mondani szakmai körökben. A legutóbbi piaci árazások alapján az Egyesült Államokban már erre készülnek a befektetők a következő évekre, ez pedig nagy fordulatot jelent a néhány hónappal ezelőtti várakozásokhoz képest. Erre már az e hét hétfői tőkeindexált kötvény...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés