Előfizetői tartalom

Kamatvágás előtt a Fed - Újabb történelmi lépés jöhet!

Portfolio
A pénzügyi válság súlyosbodása és a recessziós félelmek erősödése miatt a piaci szereplők arra számítanak, hogy mai kamatmeghatározó ülésén 50 bázisponttal 1 százalékra mérsékli irányadó rátáját a Fed Nyíltpiaci Bizottsága. Egyes elemzők szerint a 75 bázispontos kamatvágás lehetősége sem zárható ki. Míg egy százalékos irányadó rátát legutóbb Alan Greenspan Fed elnöksége idején, 2004 júniusában, addig 0.75 százalékos alapkamatot még ennél is régebben, 1958-ban láthattak az amerikaiak. A várakozások szerint a bizottság döntése egyhangú lesz és igen valószínű, hogy a közleményben a pénzügyi válság súlyosbodása mellett a lefelé mutató növekedési kockázatokat helyezik előtérbe.

2007. szeptembere óta a Fed eddig hét lépésben összesen 375 bázisponttal csökkentette az irányadó rátát és számos alaklommal likviditásfokozó intézkedések megtétele mellett döntött. Az irányadó ráta jelenleg 1.5 százalékos, a jelenlegi árazások szerint pedig nem kizárt, hogy hamarosan egy százalék . Az agresszív kamatcsökkentési ciklus mellett a likviditásfokozó intézkedések...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés