Előfizetői tartalom

11 dolláros olajár mellett remegtek a kezek 98-ban - Na és most?

Portfolio
Hatalmas zuhanáson van már túl mindössze három hónap alatt az olaj árfolyama, azonban a tíz évvel ezelőtti 11 dolláros mélységeket még így is közel a hegytetőről figyeljük. 1998-ban az olajpiaci befektetők a drámai szinteken már ásót és kapát ragadtak, azonban teljesen eltemetni nem sikerült az olaj piacát. A nagy olajipari beruházások ugyanis lefékeződtek, így a kínálati oldal idővel persze, de alkalmazkodott a profitabilitási szempontokból nem túl bíztató árfolyamszintekhez, emelkedést generálva a piacon. Az olaj árfolyama időről-időre visszatér a fundamentálisan indokolható szintekre, melyeket az elmúlt hónapokban felülről közelítettünk. Vélhetően az esésnek még közel sincs vége, a tíz évvel ezelőtti hangulatot idéző délibáb azonban még jóval a 10 dolláros szintek felett megjelenhet.

A július közepi csúcsa óta az olaj árfolyama 50%-kal zuhant és a közel 150 dolláros rekordértékről a fundamentálisan már könnyebben indokolható 70 dolláros szintekig bukott. A befektetők csak kapkodták a fejüket, miközben többen féltékenyen tekintenek Mexikóra (az olajár esés megindulásakor ugyanis lábra kaptak egyes pletykák, miszerint az ország olajkitermelésének jelentős...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés