Előfizetői tartalom

Nem omlott össze az olajpiac - Csak majdnem

Portfolio
Az októberi határidős olaj hétfői 16%-os száguldását boncolgatjuk tovább, melyre a piaci szakértők szerint a kontraktus kifutása miatti pozíciózárások hatására kerülhetett sor. Az elmúlt hónapok hasonló kifutáskori árfolyammozgását vizsgálva azt találtuk, hogy bika piacon a kifutás napja pozitív irányú, medve piacon negatív irányú kilengéseket mutatott. A keddi nagy emelkedés (az alapvetően medve piac közepette) többek között annak a számlájára írható, hogy többen az olajpiac "összeomlására" kezdtek fogadni.

A WTI spot és az éppen aktuálisan kifutó októberi határidős árfolyama hétfőn 16%-kal száguldott, a piaci szakértők nagytöbbsége a kényszerű shortzárásokat látta a folyamatok mögött. A legutóbb a Mexikói öbölben pusztító hurrikánok miatt a cushingi olajkészletek elapadtak, így a befektetők nem tudtak az azonnali piacon olajat vásárolni, hogy azt fizikai úton leszállítsák....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés