Előfizetői tartalom

Rejtélyes dollárerősödés! - Mi áll a háttérben?

Portfolio
A gyenge tengerentúli makrogazdasági adatok ellenére a dollár július közepe óta folyamatosan erősödött az euróval szemben, és két hónap leforgása alatt több mint 14 százalékos árfolyam-felértékelődést láthattunk. A trendet még a múlt pénteki amerikai munkaerőpiaci jelentés sem tudta megtörni, pedig a munkanélküliségi ráta közel ötéves csúcsra emelkedett. Írásunkban arra keressük a választ, hogy milyen tényezők állhatnak a rejtélyesnek tűnő dollárerősödés hátterében.

Míg július közepén az 1.6060-as szintet is elérte a dollár/euro árfolyam, addig múlt pénteken már 1.4040 körül jártak a jegyzések. Emellett az USA hat legfontosabb külkereskedelmi partnerének fizetőeszközével szemben nézett dollár-teljesítmény is komoly javulást mutatott: az ún. dollár-index egy éves csúcsra emelkedett. Mivel az amerikai makrogazdasági adatok (munkaerő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés