Előfizetői tartalom

Egész pályás orosz letámadás - hova vezet mindez?

Hosszabb távú politikai és gazdasági következményei is lehetnek a hónap eleji orosz-grúz háborúnak és az azt követő, az elmúlt két napban felgyorsult eseményeknek. Egyesek már a hidegháborús emlékek megelevenedésétől tartanak. A nyugati hatalmak és Oroszország között a feszültség erőteljesen nő, de egyelőre inkább az orosz fél tesz demonstratív lépéseket. Ennek legfrissebb jele, hogy ma elismerte Oroszország a két szakadár grúz tagállam függetlenségét, illetve a NATO-val való együttműködés szinte teljes leállítását helyezte kilátásba. Tegnap Oroszország a WTO-ba belépés értelmetlenségét vetette fel, ami a már másfél évtizede megkezdett felvételi folyamat visszafordítását jelentené. Az oroszok tehát látványos fordulatot mutatnak a külpolitikában és elképzelhető az is, hogy az "orosz kezek" a grúz szakadár területek után Moldova és Ukrajna felé nyúlnak.

A grúz konfliktus (kirobbantása) inkább csak ürügy lehetett arra, hogy az oroszok ismét demonstrálják világhatalmi ambícióikat, illetve azt, hogy nem nézik tétlenül a nyugati érdekszféra terjeszkedését (pl. amerikai rakétavédelmi egységek Európába, az orosz határok közelébe telepítése, NATO kibővítése, stb.). Az utóbbi időben szokatlanul határozott orosz hangvételben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés