Előfizetői tartalom

Hiányzik a "harmónia" a magyar gazdaságból

Portfolio
A magyar gazdaság az utóbbi években - egyedüliként a 2004-ben csatlakozott EU-tagországok közül - távolabb került az eurozónától egy igen fontos tekintetben. Az utóbbi évek teljesítménye alapján ugyanis már nem tartozik abba a csoportba, amelynek tagjai az eurozónával harmonizáló üzleti ciklust tudnak felmutatni - mutat rá egy francia tanulmány. A közös pénz bevezetésének fontos közgazdasági feltétele a gazdasági ciklusok szinkronizáltsága, ezért a tanulmány megállapításai meglehetősen kritikusak ránk nézve. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank tavasszal megjelent átfogó elemzésében - elismerve a kapcsolódás lazulását - optimistább, elsősorban ideiglenes tényezőknek tudja be a jelenséget.

Hát ez is el lett tolva.... Szlovénia és Lengyelország GDP-növekedése szorosan (és egyre szorosabb mértékben) kötődik az eurozóna teljesítményéhez, és a korábban keveset vizsgált - és kedvezőtlenebb eredményeket felmutató - Szlovákiával is ugyanez a helyzet. Ezzel szemben Magyarország az elmúlt évek adatai alapján kikerült ebből a csoportból, állapítja meg tanulmányában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés