Előfizetői tartalom

Vége a dalnak! - Magyarország számára is új korszak következhet

Portfolio
Közel két évtized telt el a berlini fal leomlása óta, és a rendszerváltó országok legtöbbje komoly változások árán lezárta az átmenet folyamatát, azonban új kihívások elé néznek a kormányok, melynek során az átmenet fogalmának helyét a konvergencia kell átvegye - áll a Világbank a kelet-európai és volt szovjet országok elmúlt években elért eredményeit bemutató tanulmányában. A fejlődő országok három területen kell fejlődést elérjenek: az innováció, az állampolgárok bevonása, és a globális kereskedelembe való erőteljesebb integráció segítségével járulhatnak hozzá a tartós növekedés biztosításához.

Melyek az átmeneti országok? A tanulmány négy csoportra osztja a vizsgált kelet-európai és korábbi szovjet országokat. Az EU 8 elnevezésű csoportba tartozó, 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozó kelet-európai országok állnak az élen az egy főre jutó GDP tekintetében (2006-os adatok alapján). A közepes jövedelmű FÁK-országokban az egy főre jutó GDP jelentősen elmarad...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés