Előfizetői tartalom

Mit tegyen a Magyar Nemzeti Bank a jelenlegi helyzetben?

Portfolio
A jegybank nincs könnyű helyzetben, hiszen az inflációs környezetben alkalmazott szigorú monetáris politikája nem túl népszerű - különösen most, amikor a gazdaság amúgy is gyengélkedik. Meg is jelentek különböző kritikus vélemények ennek kapcsán, hogy a monetáris politikának mi az ideális válaszreakciója a az adott helyzetben. A jegybank értékelését Karvalits Ferenc alelnök mondta el júniusban a közgazdász vándorgyűlésen, erről be is számoltunk. Most megjelent a beszéd írott változata is, amit rövidítve közlünk. (A grafikonok a Portfolio.hu illusztrációi.) Az írás három igen aktuális kérdést érint: - Mennyiben befolyásolja a nemzetközi pénzügyi környezet alakulása a monetáris politika vitelét? - Érdemes-e, lehet-e a nyersanyagárak emelkedése ellen, monetáris eszközökkel küzdeni? - Hogyan hatunk a gazdaságra az árfolyammal a hazai monetáris politika keretrendszerében?

Magyarország nem menedék. A világ jegybankjai jelenleg két, igen komoly problémával néznek szembe. Az egyik az amerikai másodrendű jelzálogpiacon kirobbant, majd globális hatásúvá növekedett pénzügyi turbulencia. A másik probléma az élelmiszerek, egyes energiahordozók és más nyersanyagok árának erőteljes növekedése, ami világszerte komoly inflációs nyomáshoz vezetett....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés