Előfizetői tartalom

Árt-e a rekord olajár a világgazdaságnak?

Portfolio
Az amerikai recessziós félelmek még nem múltak el, miközben az inflációs fenyegetés egyre erősödik. Az olaj drágulása mindkét szempontból rossz hír. Szerencsére az áremelkedést inkább keresleti tényezők mozgatják, melyek némileg ellensúlyozzák a káros hatásokat. Jelentősebb árcsökkenés viszont csak a kínálati oldal alkalmazkodásától várható, középtávon - véli Pellényi Gábor, az ICEG European Center szakértője.

Miért és hogyan hat a dráguló olaj a gazdaságra? Először is, a vállalatok a termelésben közvetlenül vagy közvetve (pl. szállításon keresztül) használnak olajat. Másrészt az olajár-emelkedés hasonlít egy adóemeléshez: csökkenti az elkölthető jövedelmet, ezen keresztül a lakosság fogyasztását és a vállalatok beruházásait. Harmadrészt az olaj által kiváltott extra...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés