Előfizetői tartalom

GKI: drámai javulás a költségvetésben - a maastrichti kritérium teljesítése sem kizárt (3.)

Portfolio
A tavalyi egyszeri lehúzó tényezők idén eltűnnek, az ipari termelés enyhén növekedhet, a mezőgazdasági termelés pedig 15%-kal bővülhet, ezért a kutatóintézet 3%-os GDP-növekedést prognosztizál - mondta Vértes András a GKI Gazdaságkutató Zrt. sajtótájékoztatóján. Ezáltal a GKI optimistább a magyar növekedési kilátásokat illetően, hiszen korábban 2.7%-os bővüléssel számolt az intézet. A 3. és 4. negyedévben akár 4%-ot is elérheti a növekedés üteme - tette hozzá Vértes. A kutatóintézet nem zárta ki azt a forgatókönyvet sem, hogy a forint tartósan benéz a 230-as szint alá.

A maastrichti kritérium teljesítése sem kizárt A GKI helyzetértékelése szerint az államháztartás egyensúlya drámaian javult, előrejelzése szerint 2008-ban az elsődleges egyenleg aktívumot is felmutathat. A GKI szerint 3.8% körüli költségvetési deficit várható, ami közel esik ahhoz a 3.6%-os határértékhez, amely mellett már idén teljesülne a deficitre vonatkozó maastrichti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés