Előfizetői tartalom

Új útra lépett a jegybank - Vélemény

Portfolio
Az MNB az inflációs célkövetés rendszerének bevezetése óta eddig mindössze két alkalommal szigorított a monetáris kondíciókon a jelenlegihez hasonló forint árfolyam esetén. Az első 2002 tavaszán történt (245 forint/eurós árfolyam mellett a jegybank két alkalommal 50 bázisponttal megemelte az irányadó kamatot), ami így júliusban 9.5%-ra ért. Mint ismeretes a történetnek csúfos vége lett, az erős sávszél elleni támadást követő gyors kamatvágásokat pár hónappal később már radikális kamatemelések követték. A másik most hétfőn történt. Mi változott azóta, ami a mostani lépést üdvözölhetővé teszi? - erre a kérdésre próbál válaszolni Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere.

Több mint hitelességerősítés. A fenti esemény óta öt év telt el, számos tapasztalattal lettünk gazdagabbak, azonban az infláció tartós letörése továbbra is nagy kihívást jelent a hazai monetáris politika számára. Az MNB elmúlt hónapok során hozott intézkedési egyfajta paradigmaváltásról tanúskodnak, melynek explicit megjelenése volt a sáveltörlés. A sáveltörlést...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés