Előfizetői tartalom

Tupi és Carioca - új olajmezők Brazíliában és hatásuk a világpiaci folyamatokra

Portfolio
A brazil parti vizeken Rio de Janeiro-tól 300 km-re keletre két nagy olajmezőt - Tupi és Carioca - fedeztek fel. Az első becslések szerint az itt található kőolajkészletek a világ harmadik legnagyobb olajhatalmává tehetik Brazíliát. Mi várható ettől a ténytől? A hatások egyszerre lehetnek sokrétűek és szerteágazóak - véli Forman Balázs, az ICEG European Center tudományos munkatársa.

Készlethatás. Az első becslések alapján a világ eddig ismert gazdaságosan kitermelhető kőolaj készletei 6-7%-kal növekednek. Ezek nagyságrendje megegyezik az Északi-tenger alatt lévő vagy az oroszországi készletekkel. Termelésbe állításuk esetén a világ kőolajkészletei, akár 6-7 évvel is tovább kitarthatnak. Ez mérsékelheti a további árnövekedés ütemét. A mezők...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés