Előfizetői tartalom

A szlovák eurobevezetés tanulságai: csak a kritériumok és semmi más?

Portfolio
Szlovákia eurobevezetése precedens lehet a többi, Gazdasági és Monetáris Unióhoz (GMU) csatlakozni kívánó ország számára. Azonban az elemzők egyértelműen hangsúlyozzák szomszédunk eurobevezetésével kapcsolatos kockázatot is, miszerint a szlovák példa (alacsony, de aggodalomra okot adó infláció) esetleges későbbi "kudarca" késleltetheti az eurozóna további bővítését, fokozhatja a döntéshozók szigorát - áll a JPMorgan elemzésében.

Szlovákia euroövezeti csatlakozásának további fontos aspektusa, hogy a többi GMU-ba igyekvő - eurobevezetésre kötelezettséget vállaló és az EU-átlagnál alacsonyabb jövedelmű - uniós tagállam számára felveti a bevezetés időzítésének dilemmáját: •Kivárni a konvergenciafolyamatokból adódó magasabb inflációs időszak végét •Vagy "csak" szigorúan megfelelni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés