Előfizetői tartalom

Nem(csak) a méret a lényeg?- A külső finanszírozás szerkezete Magyarországon

Portfolio
Nem kell magasröptű elmélkedésbe kezdenünk ahhoz, hogy - hétköznapi nyelven is - megállapítsuk: Magyarország jövedelmét meghaladóan költekezik. Mindez azt jelenti, hogy hazánk nettó finanszírozási képessége negatív, tehát külső finanszírozási igény áll fent. Ennél azonban még fontosabb annak vizsgálata, hogy ez a tény - a megtépázott globális kockázatvállalási hajlandóság közepette - milyen következményekkel jár Magyarország számára. A legutóbbi MNB Szemlében megjelent, Komáromi András által írt tanulmány erre keresi a választ, középpontjában a külföldi forrásbevonás szerkezetének elemzésével.

Miből élünk? A külső finanszírozás formái A külföldi forrásokat alapvetően két csoportba sorolhatjuk: léteznek az adóssággeneráló, illetve a nem adóssággeneráló források. Az adóssággeneráló forrás törlesztési vagy kamatfizetési kötelezettséggel jár együtt, míg a nem adóssággeneráló forrás keretében a külföldiek belföldi tulajdonhoz jutnak.A csoportosítás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés