FONTOS Káosz a fél világon: megszólalt a Microsoft, elhárították a problémát
 
Előfizetői tartalom

"Hagyjuk el az olajat, mielőtt az hagy el minket!"

Portfolio
Hiába a vártnál nagyobb mértékben bővülő nyersolajkészletek az USA-ban, a WTI júniusi határidős árfolyama újabb, 126 dolláros rekordcsúcsra futott. Miután a dollár árfolyama az elmúlt napokban erősödést mutatott, az olajár száguldásnak ezúttal más indokot kell találni. Azt jelenleg a nigériai kitermelés kiesésekkel, és a nyári szezonálisan magasabb keresleti hónapok közeledtével magyarázzák, azonban leginkább mégis talán a spekulánsok, pénzügyi befektetők sejthetők mögötte. Mindemellett az elmúlt napokban már több elemző is a száguldó olajár után szaladt, sőt egyre többen, köztük az OPEC elnöke is 200 dolláros várható rekordszintről beszél. A befektetőknek a piacot shortolni még életvészelyes, a buborék mindeközben pedig egyre csak dagad.

Az olaj árfolyamának 120 dollár felé való száguldásában sokáig a dollár gyengülése is szerepet játszott, azonban az elmúlt napokban a zöldhasú két havi magasságok közelében tartózkodott az euróval szemben, így ezúttal nem "hibáztatható" az olajpiaci folyamatokért. Ahogy látható, az olajár euróban is új rekordmagasságba emelkedett.A befektetők az olajpiac szűkösségére...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés