Előfizetői tartalom

A GDP 0.3%-ába kerülhet a szlovák eurobevezetés

Portfolio
A szlovák Pénzügyminisztérium becslései szerint az ország bruttó hazai termékének (GDP) 0.26 százalékát, nagyjából 5 milliárd koronát (kb. 40 milliárd forintot) viheti el az euróra való átállás, míg a közös pénz bevezetése éves szinten mintegy 0.7%-ponttal gyorsíthatja a gazdasági növekedést - írja a Napi Gazdaság. Mint ismert, tegnap zöld utat adott az Európai Bizottság északi szomszédunk jövő évi eurobevezetési szándékára.

A lap beszámol arról, hogy az átállás költségei leginkább a bankokat és biztosítókat terhelik, a Pénzügyminisztérium ezért kiemelt figyelemmel követi azok árazási magatartását, hogy az egyszeri többletköltségeket ne hárítsák át az ügyfelekre, áremelkedést okozva. Szlovákiában egyébként a bankok többsége aláírta azt az etikai kódexet, amelyben kötelezik magukat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés