Előfizetői tartalom

A világ legsérülékenyebb gazdasága - ki lesz Amerika első áldozata?

Portfolio
Az S&P napokban megjelent értékelése szerint a világ legsérülékenyebb gazdasága Izland. Nem véletlen, hogy a feltörekvő piacok közül idén eddig a legjelentősebb árfolyamgyengülést itt tapasztalták, ami részben a szigetország egyensúlyi folyamatainak, részben pedig a gazdasági kilátásainak romlásával indokolható. Elemzők szerint egyelőre kérdéses, hogy az elmúlt évek dinamikus gazdasági teljesítményét követően a világgazdaság növekedési ütemének lassulása és az Amerikában kirobbant jelzálogpiaci válság mennyiben befolyásolja majd Izland gazdasági folyamatait. Ahhoz képest, hogy a világ egyik legfejlettebb országának számító Izland gazdasága a 2000-es évek közepén az egyik leggyorsabb tempóban bővült világon, most az sem kizárt, hogy recesszió közeli állapotba kerül.

Talán nem közismert, Izlandon az egy főre jutó GDP a legmagasabbak közé tartozik a világon (2007-ben a ranglista hetedik helyét szerezte meg, egy főre jutó GDP-je az EU 27-ek átlagának 131.5 százalékát jelentette), A gazdaság főként a halászatra épül, a szektor az export 40%-át teszi ki, és a dolgozók 8%-át foglalkoztatja. További fontos exportcikk az alumínium és a vasszilikát....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés