Előfizetői tartalom

Döcögősen indult az év - de a kilátások még rosszabbak

Portfolio
2008 első két hónapjában az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva 9.7%-kal bővült, az építőipar teljesítménye ugyanakkor 23%-os visszaesést mutatott. A külkereskedelemben az export dinamikája továbbra is meghaladta az importét. A foglalkoztatottak száma csökkent, a munkanélküliségi ráta 8,0%-ra emelkedett. Az infláció üteme némileg lassult: márciusban 6.7%, az első negyedévben 6.9% volt. A nettó átlagkereset 5.2%-os emelkedése mellett a reálkereset 1.7%-kal csökkent január-február átlagában. A kiskereskedelmi forgalom csökkenése folytatódott. Az államháztartás pénzforgalmi szemléletű, konszolidált hiánya előzetes adatok szerint január-márciusban 508 milliárd forint volt, 254 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezekkel a főbb adatokkal fogalja össze az év első négy hónapjában kirajzolódó gazdasági képet a Központi Statisztikai Hivatal.

2008 februárját a termelő ágazatok közül az ipari termelés gyors, exportorientált növekedése jellemezte, az építőiparban folytatódott a termelés visszaesése. A nettó keresetek inflációnál kisebb ütemű emelkedése következtében a reálbérek továbbra is csökkentek, aminek a hatása a kiskereskedelmi forgalom alakulásában is megmutatkozott. A foglalkoztatottsági adatok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés