Előfizetői tartalom

Kína, India és a többiek idén már többet fogyasztanak mint az USA

Portfolio
Már nem megy újdonságszámba, hogy az olaj árfolyama újabb csúcsra száguld, pénteken a 116.7 dolláros szintre emelkedett a WTI májusi határidős árfolyama. A vételi erőt ezúttal azon OPEC nyilatkozatok serkentették, melyek szerint a kartell nem kívánja növelni kitermelését a rekord olajár ellenére sem. A várakozások szerint a feltörekvő országok idén először már több olajat fogyaszthatnak majd, mint az USA.

Az OPEC elnökének, Chakib Khelil-nek a véleménye szerint a kartell esetleges kitermelés emelése nem tudná lehűteni az olajpiaci kedélyeket, miután a kereslet-kínálat tekintetében jelenleg is egyensúly mutatkozik. Az OPEC egyébként, mely a világ olajkitermelésének hozzávetőlegesen 40%-át adja, a spekulánsokat és a dollár árfolyamának gyengülését vádolja az olajár száguldása...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés