Előfizetői tartalom

Ingyenes lenne a felsőoktatás - legalábbis az első évben...

Portfolio
Az utolsó simításokat végzik a rektorok az általuk javasolt, a felsőoktatás átalakítását célzó módszeren, amelyet jövő kedden zárt ülésen tárgyal meg a Magyar Rektori Konferencia - írja a Világgazdaság. Az átalakítás lényege, amelyről a napokban már Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és más vezető kormánypárti politikus is említést tett, hogy az első évben minden olyan fiatal államilag támogatott képzésben vehetne részt, aki az érettségin legalább 160 pontot ér el, és senkinek sem kellene fizetnie. A második évtől viszont tanulmányi eredménytől függően vagy marad a hallgató az államilag támogatott rendszerben, vagy fizetnie kell, nagyjából annyit, amennyi a jelenlegi költségtérítéses képzés díja (félévenként néhány százezer forint). Az egyelőre nem ismert, hogy mikor indulna az új rendszer.

Az, hogy az első évben minden hallgató, aki a fent jelzett minimális pontszámot eléri, az adófizetők pénzén tanulhat, az államnak évente mintegy 5-7 milliárd forintos többletkiadást jelentene, amelynek összeszedésére hajlandónak mutatkozik a kormány - tudta meg a Világgazdaság. A fenti rendszer, amely egyelőre nem tisztázott módon figyelembe venné a rászorultsági alapot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés