Előfizetői tartalom

Simor: a szlovákoknál sem éhezik a nép

Portfolio
A jelenlegi GDP-arányosan mintegy 50%-ról 40%-ra kellene csökkenteni az állami újraelosztási rátát, "különben Magyarország leszakadását meghosszabbítjuk" - hangsúlyozta mai, a HBLF és az ICEG által szervezett pénzügyi csúcstalálkozón tartott előadásában Simor András. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint "koraérett" a magyar jóléti állam a gazdaság fejlettségéhez képest, mivel például a szociális kiadásokra a dupláját költjük a térségi versenytársaknál. A politikailag népszerűtlen lépésekkel, a várható társadalmi felháborodással kapcsolatban Simor előrebocsátotta: "a szlovákoknál sem éhezik a nép". A szociális kiadások témájában általánosságban hangsúlyozta: csökkentésre és átstrukturálásra egyaránt szükség van, így nem fog minden társadalmi csoportot negatívan érinteni a változás.

A jegybankelnök három területet jelölt meg, amelyen megítélése szerint komoly átalakításokra lenne szükség. Simor egyrészt a munkaerőpiaci és termékpiaci rugalmasságot fokozná, másrészt erősítené a költségvetési fegyelmet, harmadrészt a költségvetési kiadási oldalán fogná vissza a szociális kiadásokat. Az MNB elnöke szerint az általa javasolt intézkedések amellett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés