Előfizetői tartalom

Nyakunkon a 30%-os gázáremelés? (korr.)

Portfolio
Ha nem mérséklődik jelentősen a világpiaci olajár, akkor az az alapján kialakuló magyar lakossági gáz ára júliusban, októberben és 2009 januárjában összesen mintegy 30-35%-kal drágulhat az áprilisi 5.8%-os lakossági gázáremelést követően - hívja fel a figyelmet friss makrogazdasági elemzésében a Citigroup szakértője, Gárgyán Eszter. Már ez is meghaladja azonban a jegybank 22.4%-os technikai feltevését, így a gázáremelések érdemi többlet inflációs kockázatot hordoznak magukban - figyelmeztet a szakértő.

Cikkünk előző verziójában hibásan hivatkoztuk az idei évre várható 60-70%-os áremelés mértékét. A szakértő az idei áprilist követően 2009 januárjáig bezárólag összesen 30-35%-os áremelést valószínűsít. Mivel a magyar gázfelhasználás mintegy 80%-a importból fedezett, és a hazai gázárak 9 hónapos csúszással igazodnak a nemzetközi olajpiaci (dollárban meghatározott)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés