Előfizetői tartalom

Sorstársak vagy mumusok? - Kell-e félnünk a feltörekvő országoktól?

Portfolio
Az elmúlt néhány hónapban jelentős leértékelődési nyomás nehezedett a feltörekvő piacok devizáira. A múltban gyakran tapasztalhattuk, hogy egy-egy feltörekvő csoportba tartozó gazdaság megingása igen látványosan érezteti hatását régió többi országában - köztük Magyarországon is. Igaz, nálunk gyakran "saját jogon" is felmerül, hogy a dél-afrikai rand, a román lej és az izlandi korona jelentős zuhanását vajon követi-e a forint. A kérdés különösen érdekes a jelenlegi feszült globális tőkepiaci helyzetben. Éppen ezért érdemes áttekinteni, hogy vajon milyen kilátásai vannak ezeknek a gazdaságoknak. Sorozatunkat Dél-Afrikával kezdjük, aminek aktualitását az adja, hogy a dél-afrikai rand egy hónap alatt átlagosan 8 százalékkal gyengült. Az igen erős árfolyamgyengülés hátterében a gazdasági kilátások romlása áll, ami részben a lefelé mutató globális növekedési kockázatokkal, részben pedig a villamos energia ellátás zavaraival indokolható (a villamos energia ellátottság alacsony szintje januárban és februárban több alkalommal is a nyersanyag-kitermelés leállásához vezetett).

A Dél-Afrikai Köztársaság jelenleg a kontinens teljes GDP-jének mintegy 40 százalékát adja, gazdasága tavaly 5.3 százalékkal növekedett, míg 2008-ban az elemzők 4 százalék alatti növekedési rátára számítanak. Dél Afrika rendkívül gazdag természeti erőforrásokban, jelenleg a világ legnagyobb arany illetve platina exportálója (gazdasága erősen nyitott - a külkereskedelmi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés