Előfizetői tartalom

A jegybank szerint továbbra is előnyös lenne az euro mielőbbi bevezetése

Portfolio
Magyar Nemzeti Bank stábja ma jelentette meg az Elemzés a konvergenciafolyamatokról című kiadványát, közismertebb nevén a konvergenciajelentést. Az elemzés az euro bevezetéséről hat évvel ezelőtt készült nagy hatású MNB-tanulmány eredményeit vizsgálja felül és megállapítja: az ország számára összességében továbbra is a mielőbbi eurocsatlakozás lenne a legelőnyösebb. A szakértői publikáció szerint ugyanakkor hat év elteltével a kockázatok is világosabban látszanak. Ezek kezelésében kulcsfontosságú, hogy tartósan alacsony költségvetési hiányt sikerüljön elérni és fenntartani Magyarországon.

Az euro előnyei Magyarország számára változatlanul számottevők, a közös valuta bevezetése hosszabb távon az ország növekedési ütemének emelkedését eredményezheti. Az euro bevezetésének azonban vannak kockázatai is, ahogyan azt néhány gyengébben teljesítő euroövezeti tagország (Portugália, Olaszország) példája mutatja. A jegybank szakértőinek elemzése rámutat:...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés