Előfizetői tartalom

Máris kamatot vágott a Fed! - Történelmi lépés (3.)

Portfolio
Az igen negatív piaci körülményekre tekintettel rendkívüli lépések bejelentésére szánta el magát vasárnap esti közleményében az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Az intézmény 94 éves története során példátlan módon mától hat hónapig engedélyezi, hogy a bankokon kívül az elsődleges értékpapírkereskedő cégek is közvetlenül tőle vehessenek fel hitelt azon kamatláb mellett, amely mellett eddig a kereskedelmi bankoknak adott közvetlenül hitelt. Ezt a kamatlábat (diszkontráta) egyébként 25 bázisponttal 3.25%-ra csökkentette tegnap és a hitel maximális futamidejét az eddigi 30 napról 90 napra emelte. Az értékpapírcégeknek nyújtott hitelért cserébe a befektetési kategóriába tartozó fedezetek széles körét elfogadja a Fed. A jegybank bejelentésében áldását adta a Bear Stearns felvásárlására a JP Morgan által, amelyhez 30 milliárd dollárnyi hitelt is ad.

Kapcsolódó cikkünk2008.03.17 08:19 Kit érdekelnek a fundamentumok? - 2 dollárért mennek a Bear részvényekVilágviszonylatban is rendkívüli, hogy nem banki jellegű piaci szereplők is közvetlenül kaphassanak hitelt az adott ország jegybankjától. Az, hogy ezt engedélyezte a Fed, az eddigi likviditásfokozó lépések erősen korlátozott hatásosságának beismerésére vall, másrészt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés