Előfizetői tartalom

Mégsem teljesíti Szlovákia az inflációs kritériumot?

Portfolio
Februárban a piaci várakozásoknál némileg gyorsabb ütemű, 4 százalékos átlagos éves inflációt mértek Szlovákiában, ami növelheti azokat az aggodalmakat, melyek szerint a szlovákok mégsem tudják majd teljesíteni az euro bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat. A mai adatközlés negatív előjelként szolgál a harmonizált árindex holnapi közzétételét megelőzően.

Az inflációs nyomás erősödésének hátterében az ingatlanok, az élelmiszerek és az idegenforgalmi szolgáltatások drágulása áll. Szlovákiában egy hónap alatt az ingatlanárak 1.1, az élelmiszerárak pedig 0.5 százalékkal emelkedtek. Az átlagos fogyasztói árindex-szel párhuzamosan a maginflációs mutató is az inflációs nyomás erősödését jelzi, az éves index 4.1 százalékról...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés