Előfizetői tartalom

Kivár a svájci jegybank - további frankerősödés várható?

Portfolio
A svájci jegybank előreláthatólag továbbra is kiváró pályán halad hisz még jelen vannak mind a felfelé, mind a lefelé mutató kockázatok. Az SNB monetáris tanácsa holnap ülésezik, a várakozások szerint az irányadó ráta tartásáról döntenek majd - derül ki a CIB Bank svájci kitekintőjéből. Részben a pénzpiaci turbulenciák következtében a növekedési ütem lassulása várható, az infláció megugrása pedig csupán átmenetinek tekinthető. Bár a svájci frank gyengesége és a nyersanyagárak (olaj- es élelmiszerárak) jövőbeni alakulása továbbra is bizonytalansági tényezőkként vannak jelen, az SNB szerint "lehetséges lesz a jelenlegi monetáris pálya tartása". Az SNB figyelmének középpontjában továbbra is a pénzpiaci fejlemények, az olajárak alakulása és a frank árfolyamváltozásai állnak majd.

Svájcban 2007 negyedik negyedévében a vártnál sokkal gyorsabban, 0,5% helyett 1%-kal bővült negyedéves alapon a GDP. A bontásból kiderül, hogy a növekedésnek alapvetően a készletek felhalmozása adott lendületet, nem túl kedvező hír viszont, hogy a magánfogyasztás növekedési üteme lelassult és az exportteljesítmény is gyengült. Kétséges, hogy a tavalyi dinamika megmarad-e...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés