Előfizetői tartalom

Egy kirúgás, egy közelgő privatizáció, és ami mögötte van

Portfolio
Egyszerűen nem igaz, hogy a kormány nem tudta: amit tavaly az energiapiacon csináltak, az nem liberalizáció. A most, az MVM-vezetés menesztésének és új szabályozás kialakításának bejelentésekor hivatkozott szakértők mindegyike már fél-egy éve jelezte: a tervezett átalakítás nem hoz igazi versenyt. Ennek több alapvető feltételét, amiket egyébiránt a gazdasági minisztérium már az előkészítés szakaszában is szorgalmazott a szocialista frakció ellenében, most hirtelen magáévá tette a kormány. Jelzéseket pedig eddig is kaptak: decemberben házon belülről, hiszen a gazdasági tárca többször is jelezte, hogy a júniusban elfogadott új villamosenergia-törvényt szétzilálta az MSZP és a Fidesz a parlamenti vitában, voltaképpen megerősítette a Magyar Villamosművek (MVM) monopolhelyzetét, és az áramfogyasztók zsebéből 65 milliárd forintos extraprofithoz jutatta a céget - a kormány mai döntése mögött húzódó ágazati összefüggéseket az Index cikke tekinti át.

Mi a baj a magyar árampiacon?. Elmúlt egy év - legalábbis majdnem, azóta, hogy több intézmény több szakértője is előre megmondta: ami itt van, az nem árampiaci liberalizáció. Pontosan megfogalmazták az előbb még készülő szabályozás hiányosságait, majd jelezték azokat az újabb problémákat, melyeket az amúgy is kritizált törvénytervezeten még a parlamentnek, elsősorban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés